söndag 28 februari 2016

Varmbänken är igång!

Här står den nu, färdig! 20 grader har den kommit upp i på två timmar. Ska bli spännande att följa den och se hur detta kommer gå.


Tog ungefär 4 timmar att få den färdig allt som allt, med isolering, fyllning och lägga plast på locket. Fyra första sopsäckarna på plats här.


Varje lager bestod av två sopsäckar stallgödsel. Mellan varje lager vattnades gödseln med 10 L varmt vatten och trampades ned. Här är hälften av mina 18 säckar använda.


Bara 4 säckar kvar. Dags att lyfta på ramen för att minska spillet runt om.

 Ramen lyftes på, min ram är större än själva hålet, därför sparade jag 4 säckar så att dessa skulle kunna användas till att fylla ut hela ramen. Hela otroliga 1800L hästskit gick åt till att fylla hålet och få ca 10-15 cm lager även ovan jord.


Här står den nu, igång och ligger väldigt centralt i köksträdgården. Vi hoppas att denna bänken ska förse oss med massvis av sallad, rädisor och morötter såhär i början. Det finns planer för varmbänken för resten av året men det kommer i senare inlägg.
Nu börjar det spännande att följa temperaturen i bänken.


4 kommentarer:

 1. Hej! Vad spännande! Jag funderar själv på att bygga både varm- och kallbänkar nu i vår i min trädgård och funderar på hur jag ska få tag i så mycket jord och gödsel. Skrämmande stora volymer som gick i! Bor du nära ett stall eller var fick du tag på gödseln?

  SvaraRadera
 2. Hej
  Vad roligt att du hittat hit. Kallbänk kan du ju absolut starta upp med nu i vår. Varmbänkar är ju dock ett projekt man får börja med på hösten då man gräver hålet.
  Det är faktiskt väldigt mycket som går i, och ju större volym dessto bättre värmeutveckling och större chans att varmbänken faktiskt kommer att fungera.
  Min varmbänk svalde ju ca 1800 L det var 18 stycken fyllda till toppen sopsäckar med hästskit blandat med halm, jag har ju turen att bo ca 3 km ifrån ett stuteri för travhästar så de fyller på sin gödselhög varje dag.
  Har man inte möjlighet till en bra hästbajs källa så bör man nog inte satsa på varmbänk. Har man närhet till ett mindre stall så blir projektet lite mer långdraget för man kan ju börja samla påsig redan i december och ställa i exempelvis garage.

  SvaraRadera
 3. Spännande med din varmbänk! Så bra att se hur man gör en i mindre skala. De flesta är ju för stora "limpor", som jag varken vill eller har plats till i min villaträdgård. Hoppas ni får mycket sallat och rädisor nu!

  SvaraRadera
 4. Ja samtidigt så är den ju ganska maffig ändå. I dimensioner så är den ca 2 meter lång, 130 cm bred och 40 cm djup. Så den sväljer ju rejält med gödsel. Den har varit uppe i ca 50 grader nu i veckan ca 10 cm ner i bädden. Så jag antar att den faktiskt är riktigt varm kanske runt 80 längre ned. (har tyvärr inte en termometer som går djupare). Så i helgen blir det att fylla på med jord och så några fröer får vi se vad som kommer upp=)
  Jag tycker det är jätte häftigt om man kan skörda såhär tidigt på året i en liten trädgård^^

  SvaraRadera