torsdag 25 februari 2016

Projekt Varmbänk

Första året vi odlade var helt fantastiskt. Vi fick en stor skörd av alla möjliga grönsaker, och vad mycket smak de hade jämfört med köpta från affären! Tanken på att förlänga odlingssäsongen började gro. Efter mycket googlande och läsning ur "Självhushållning: en handbok för realister och drömmare" av John Seymour tog tankar på en varmbänk form. Förra säsongen gick åt till efterforskning kring varmbänk, på hösten inhandlades virke till ramen, och en grop grävdes nästan färdig. Nu ligger snön på marken och det är dags att sätta igång varmbänken.

Hålet jag grävde var ca 1 meter brett, och 2 meter långt. Jag blev inte riktigt färdig innan tjälen satte in. Detta kommer medföra en höjdskillnad i gropen, men jag tror inte det ska spela någon roll. Hålet täcktes sedan med skivor och en matta för att hålla snön borta. I veckan har jag varit på ett stuteri och hämtat hem ca 20 säckar fulla med hästskit blandat med halm. Ramen ska snickras ihop, och till helgen sätts varmbänken förhoppningsvis igång. 

2 kommentarer:

 1. Rätt mycket jobb med varmbänk, men det har man igen flera gånger om. Här stigen temperaturen varje dag. Ska sätta ut plantorna till helgen.

  Vad det gäller cocktailtomater, finns det många sorter som passar utomhus. Det viktiga är att de har en stor behållare, minst 10 liter att växa i med hål i botten och får jämn tillförsel av vatten och näring. Har du möjlighet att placera dem på friland mot varm södervägg underlättar det vattningen eftersom det inte torkar ur lika fort. Oavsett ska de stå så varmt och soligt som möjligt. Utomhus vill man dessutom satsa på så tidiga sorter man kan hitta för att de ska hinna mogna.
  Be alltid säljaren berätta om plantorna om du köper färdiga.

  Hoppas det var svar på alla dina frågor.

  Lycka till
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Ja har insett att det är en hel del jobb, släpade hem ca 20 säckat hästskit med halm på 125 L här i veckan. Men det var ganska härligt att stå i t-shirt med snön runt omrking sig och minusgrader och vara supersvettig pga värmen från gödselhögen.

  Ska bygga ett litet växthus till våren, och vill gärna använda dess sparsamma utrymme till gurka och stora tomater. Men har inhandlat lite cocktailtomatfröer från Runåbergs som jag funderar att ställa brevid växthuset och se hur dem tar sig, har sett att många lyckas med dem i kruka.

  SvaraRadera