Min odling är belägen precis på gränsen mellan zon 3 och 4, och här har vi ännu tjockt med snö som kom i förra veckan. Köksträdgården ligger där och lurar under snötäcket.
Någon glömde ta in spaden, trots att denna någons sambo flertalet gånger påpekade att spaden bör tas in. Denna någon får helt enkelt invänta våren för att få sin spade.
Förra året lade vi själva en platta gjord av marksten, längs med garagets sydliga vägg. Tanken är att få upp ett litet vägg växthus på ca 3 kvm. Med tanke på all snö i övriga trädgården känns det som en perfekt plats för växthuset då platsen längs med väggen redan nu är varm.
Här smälter snön undan, får hoppas på mer plusgrader så denna snö kan försvinna!
Planterade ett Åkerö förra året som strax efter råkade bli brännskadat av eld. Då såg skadan inte så farlig ut, men nu efter vintern är huvudgrenarnas bark sprucken och lite halv eländig. Får se hur trädet mår i vår, annars får man väl inhandla ett nytt träd. Men vi håller tummarna på att det repar sig.
Hej!
SvaraRaderaMycket på gång hos dig förstår jag med varmbänkar, växthus och hönsfunderingar.
Angående frigående höns vet jag ju inte hur stor tomt du har och hur buskig den är, men jag kan berätta hur det funkar hos oss.
Vi har en tomt med uppvuxna träd och många buskage där hönsen snabbt gömmer sig när det är fara å färde. Ofta handlar det om angrepp från luften av duvhöken som nappar nån höna varje år. Vi arbetar båda hemma och har för det mesta hunnit ut när vi hört hönsens panikskrik. Räddat de flesta höns på detta sätt. Vi har faktiskt blivit av med fler höns både i hönshus och burar eftersom hönsen inte kommit undan när mård och iller tagit sig in.
Vi bor på landet och tomten gränsar inte till några grannar som de kan springa över till. För att hönsen ska hålla sig på tomten får de lunch utomhus varje dag, oftast matrester som blivit över eller torrt bröd.
Man får tänka på att det blir hål här och där när de balar ner sig och man kan få rabatter och nysatta växter förstörda. Trädgårdslandet har jag tex hägnat in med lågt staket och grindar.
Har man ruvvilliga hönor får man också tänka på att ha småhus typ kaninburar där de kan ruva i fred annars kommer de att lägga äggen både här och där om de är frigående.
Alltså en del att tänka på, men himla charmigt om man har möjlighet.
Ta gärna kontakt med nån i din närhet som har frigående höns, hälsa på och förhör dig om hur de gör och vilka problem de stött på. På facebook finns det tex hönsgrupper och på instagram kan du hitta konton som bara handlar om frigående höns. Kontakta gärna en fjäderfäförening och gå på utställningar där du kan lära känna hönsfolk. Till sommaren kommer ett informativt reportage av mig om frigående höns och vad nybörjaren bör tänka på i tidningen Lantliv.
Hoppas jag gett svar på några av dina frågor och lycka till!
/Anette
Hej igen!
SvaraRaderaSkrattar gott åt illererkännandet! Jo, vi har också haft sällskapsiller så det känns inte helt främmande. Trevliga djur utom när de snor höns.
Allt gott
/Anette