söndag 13 mars 2016

Projekt Medelhavet

Detta är ett projekt som jag först inte tänkt ta med på bloggen, då det är ett byggprojekt. Men i detta byggprojekt ingår även ganska mycket odling. Därav ångrade jag mig och detta bygg/odlingsprojekt kommer att få vara med här ändå.

Såhär såg altanen ut med tralldäck. Av rent byggnadstekniska skäl så beslöt vi för att riva detta bygge då det inte var gjort på bästa sätt och mycket av virket var genom ruttet.
Tanken är att inte ha en "vanlig svensk altan" utan vi har hämtat inspiration från medelhavet. Istället för att ha tralldäck, kommer vi istället lägga marksten, dels för att det är vackert, ger en lite medelhavskänsla och på sommaren ger värme underifrån till växter i kruka när solen ligger på.
Istället för en altan med plasttak kommer vi att bygga en pergola som med tiden förhoppningsvis blir täckt med Blåregn. Då jag odlar i zon 4 och Blåregn egentligen inte tål mer än zon 2 så kommer jag testa det remonterade köldtåliga kanadensiska Blåregnet "Blue Moon".
Tanken är att pergolan kommer sitta på andra sidan jämfört med det förra altantaket. Det kommer ge mer sol in i sovrummet där barnkammaren för små plantor är på våren, och dessutom ger det en härlig öppen yta vid en söder vägg att odla vid.Pergolans plats, den kommer bli smalare än den före detta altanen men gå längre ut och därmed ge en ganska stor härlig sittplats i skuggan när Blåregnet växt till sig.

Den här ytan kommer att vara öppen till skillnad från förut. Marksten kommer läggas även här, och söder väggen kan användas till odlings av tomater och gurka i kruka. Samt man kan även sätta upp en bänk att stå och arbeta vid och ha en härlig grillplats.
Visionen är att det kommer bli lite som två rum. Det gröna lummiga rummet där man kan sitta i värmen till binas surrande och njuta av god mat. Och ett andra lite mer öppet rum där man kan arbeta, men ändå kantas av odlingar.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar