lördag 18 november 2017

Vitlöksdags!

Som jag skrivit i ett tidigare inlägg i år ha inte för bråttom! Detta gäller även på hösten. Många höstsår fröer som morot, det gör inte jag. Jag tycker inte man vinner något på det. Men ska man göra det ska ju fröet inte gro. Gror det, kommer kylan förstöra det. Både fröer och engagemang går till spillo.
Det enda som jag planterar på hösten är lökar både blomsterlökar men också vitlök. Även dessa ska inte gro för då ruttnar de under vintern. Tanken är att de bara ska rota sig. Lökar rotar sig väldigt fort ca 1-2 veckor. Man behöver alltså bara hålla tjälen stången en kort tid.

Jag sätter gärna min vitlök så sent det bara går. Och det går att vänta länge, till och med tills jorden har frusit något. Det är enligt min erfarenhet bättre att plantera i något frusen jord än alldeles för varm.

Att inte ha så bråttom har också sin fördel i att man kan köpa utsädet för halva priset då det oftast reas ut såhär på höst/vintern!

Såhär planterar jag vitlök i frusen jord.

Först gräver jag ut den frusna jorden, för än har inte tjälen satt sig igenom hela pallkragen. Djupet är varierande men i genomsnitt ca 10 cm. Till detta arbete är grepen det mest behändiga verktyget att använda.

Jag fyller upp pallkragen med lite gödsel, och påsjord som jag förvarat i garaget. Den är kall men inte frusen. I denna jorden placerar jag ut vitlöken med lagom avstånd. Böcker säger att man ska plantera med ca 15 cm mellanrum mellan lökarna och ca 25 cm mellan raderna på 5 cm djup. Jag höftar och sätter enligt ögonmått. Det brukar fungera minst lika bra och ge mig plats för fler lökar.

När klyftorna har placerats ut trycker jag ner dem något  jorden. Krossar sönder den frusna jorden, lägger den uppe på och drar på ett lock. Locket kommer ge ett lite varmare klimat i kragen ca 2 veckor framåt, alldeles lagom tid för vitlöken att rota sig. Samt att den frusna jorden kommer smälta något, och bidra med vatten till vitlökarna. Detta gör att jag slipper vattna och riskera att vitlöken fryser sönder i vatten.
Vill man inte offra en hel pallkrage till vitlök går det även utmärkt att plantera vitlök i kruka nu. Se bara till att krukan inte hamnar för varmt, och använd gärna kall jord då det hämmar vitlöken från att gro.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar