söndag 26 februari 2017

Varmbänk igen

Ett år har gått. Jag har varit mer eller mindre sämst på att uppdatera bloggen. Ska försöka ta ett rejält krafttag om den i år. Vi har ju även en facebook sida med samma namn, där det dyker upp mer korta inlägg och massor med bilder. 
Jag tänkte börja detta odlings året med inlägg om varmbänk. Dels för att jag börjar mitt odlings år med varmbänken, men också för att intresset för den gått upp rejält. Förra året visade jag delvis hur man anlägger en varmbänk. I år tänkte jag gå igenom de olika stegen mer noggrant och även ge lite tips och trix vad man bör tänka på för att lyckas med sin varmbänk.

Insamlandet av material
Beroende på vilken tillgång man har till material så kan själva insamlandet gå till på lite olika vis. Man kan samla rent häst bajs och skaffa halm att bland ut med på annat håll. Man kan sprida ut insamlingen över en flera veckors period och lagra säckarna i ett hyfsat kallt utrymme ex garage. Man kan även blanda ut häst bajset med annat material än just halm. Löv, ensilage och dylikt fungerar också. Däremot att fylla en varmbänk med spån fungerar inte. Det behöver vara ett fiber och cellulosa rikt material för att det ska brinna.
Det ska tilläggas att detta är ett riktigt skitigt jobb. Det är tungt, blött och luktar hästskit och man tar i häst skit. Blir man lite äcklad av bajs så är varmbänk något man ska skippa isåfall, för här hanterar man bajs i gigantiska lass.
Jag själv gör ett rejält ryck över en helg då jag bor ca 1 km ifrån ett trav stuteri. Jag samlar in 12 säckar per dag vilket tar mig ca 2 timmar, så 4 timmar över en helg är vad jag får lägga ned på insamling. Sedan lagrar jag mina sopsäckar fyllda med skit i garaget en vecka. Har det varit minusgrader och skiten är färsk kan den till och med vara frusen. Den veckan i garaget gör susen eftersom skiten tinar och börjar brinna lite smått. Jag tycker att detta ökar chansen för att varmbänken ska komma igång. Givetvis kan man ladda bänken på en gång om man inte har lagringsutrymmet eller lagra utomhus. Då får man bara tänka på att hälla på rejält med hett vatten när man anlägger den. Tänk på att det går åt mer material än vad man tror. Det är bättre att få med sig för mycket hem än för lite. Materialet kommer sjunka med tiden, så blir högen för hög nu i början så gör det inget. Min bänk är ca 70 cm djup, 1.10 bred och 2 m lång. Till den krävs ca 20 st proppfyllda 125 L säckar. 


  • Se till att ta den mest färska gödseln. Färsk gödsel känns igen på att materialet har sin ursprungs färg och form. Häst bajset är i fina runda bollar som håller ihop.
  • Se till att få med tillräckligt med halm. Torv eller spån fungerar inte.
  • Blanda gärna torr halm med bajs halm och ner kissad halm.
  • Om varmbänken inte startar är felet ofta för gammal gödsel. Ta inte där gödsel stacken ryker.

Gödsel som redan börjat brinna. Materialet är poröst, har ändrat färg till mer svart och multnande. Brinnande material kan även få som ett vitt damm på sig. Detta materialet vill man inte ha med sig hem till varmbänks bygget. Oftast hittar man denna typ av material i gödsel stackar som ryker.



Färsk gödsel. Materialet har tydligt kvar sin ursprungs färg och struktur. Häst bajset är i tydliga runda bollar som håller ihop. Denna typ av gödsel är perfekt för varmbänksbygge. Den är ofta kall och ryker inte. 



Såhär fulla är mina säckar. Man kan givetvis packa mindre i dem då dessa är rejält tunga. Jag föredrar att släpa tungt färre gånger än ta lätta säckar men dubbelt så många.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar