söndag 17 april 2016

Skogsland blir odlingsland

Vi har en ganska stor bit i trädgården som är mer skogsmark än något annat. För några veckor sedan togs slyn ner. Nu har jag brutit en ny odlingsbädd på denna mark. Marken var förvånansvärt lättgrävd med mjuk fin sandjord. Det kämpiga var trädrötterna, men med lite envishet så går det. Jag gräver alltid mina bäddar. Gillar att gräva tycker oftast resultatet blir djupa, varma bäddar som tinar ganska snabbt på våren. Sedan vad gäller bäddar så är jag fruktansvärt otålig och har inte tålamodet att vänta ca två år som det kan ta vid täckodling. 

Ingen plätt är omöjlig att göra om till odlingsbädd men vissa är lite mer utmanande att få till. Det mest utmanande här var alla små stubbar från de små träden som fälldes.

Jorden här är ganska lätt porös sandjord. Något matjords lager är inte direkt att tala om. Uppblandad med jorden som sparats vid varmbänken så kommer detta tids nog bli en bra bädd. I år får den duga till potatis odling. Potatis kommer nog trivas ganska bra i en sand/mull jord. Dessutom har potatis inte stora krav på näring, och passar därför väldigt bra som en första års gröda i denna typ av nyanlagd bädd. Senare kommer bädden även att behandlas med barkmylla och kogödsel. När potatisen kommer ut i landet och varmbänken inte längre behöver isoleras, kommer dess halm hamna på denna bädden som en slags täckodling, och ge ytterligare struktur till jorden.

Som trädgårdsnörd sparar jag på väldigt mycket saker. Oftast kommer det mesta till återvinning någonstans i trädgården. När det stora kökslandet grävdes för två år sedan kom det även upp en del sten. Stenen har jag haft i kökslandet och använt till fiberduks tyngder. Nu när sambon gjort så fina gångar till kökslandet av den gamla trallen, var stenarna i vägen. De lades undan, och nu till den nya bädden som ligger i en slänt blev de super bra att använda som en liten mur, så att inte jorden glider iväg ned för backen. Dessutom ser det ganska trevligt ut också.

Den nya bädden bredvid hallonlandet. Senare i vår är tanken att även hallonlandet ska utökas med ytterligare sex plantor, ny mark kommer därför grävas upp för dessa och hallonlandet bli längre mot bädden. Jag har även en tanke på att gräva upp marken till vänster om trappan bredvid den nya bädden och plantera några vinbärsbuskar.

Krokusen tyckte det var kallt idag.

 Löken som planterades igår tyckte däremot att det var okej att redan kika upp ur jorden.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar