fredag 15 april 2016

Årets första Jordskörd!

Jag tycker april är en ganska stressig månad. Det är många inomhus sådder som ska hinnas med, en hel del omskolning och så brukar man alltid bli förkyld!
Vilket jag varit hela denna veckan, veckan innan blev det stressigt med jobb och annat i kombination med att bloggen är ny, så rutinen för bloggandet har inte riktigt satt sig så var det ett tag sen jag skrev.
Men det har hänt en del ute i trädgården sen sist.
Dels är hela altanen nu riven så det är riktigt stökigt i trädgården, men det ska nog bli snyggt när allt blir färdigt. Virket till både pergola och växthus är beställt kommer förhoppningsvis på måndag så helgen blir till att skissa mer exakt hur markplattan ska läggas då blåregnet ska ha 4 stycken växtplatser. Men komposten har också nästan tinat så årets första jordskörd kunde göras. Komposten är egenbyggd med två fack. Den startades helt från början förr förra sommaren så det är 3:e sommaren som vi har den nu. En vanlig kallkompost, den står rakt på backen, inga extra vindskydd eller lock. Denna kompost används till trädgårdsavfall, grästuvor, gamla grönsaker från landet, blast, löv mm. Den enda "mat" som åker i denna komposten är ett och annat äggskal. Så det är en ganska långsam kompost men den ger ändå bra med utdelning. 

Två fulla fina skottkärror kunde tömmas ur den nu. Mer finns att ta av när den tinat lite till. Jag tar dock inte allt ur jordfacket för jag vill ha kvar mikrofloran så att nästa lass kan ta del av den och brytas ned effektivt.

 Såhär mycket jord blir det efter 1½ år. Jorden är inte super näringsrik eftersom det bara är trädgårdsavfall och regnet spolar bort en del. Men strukturen på denna jorden är superfin så för oss som har mycket lerjord är denna jorden helt kanon till att förbättra jorden med i ex hallonland eller runt fruktträd där man kanske använt mycket köpejord.

 Även lökar drar nytta av kompostjorden. Den är ju ändå hyfsat näringsrik så en liten extra skjuts får plantorna av jorden vilket de så väl behöver eftersom de lagrar energin från jorden i löken. Dessa lökar köpte jag på rea i höstas. Vill nog säga att ca 85% av de lökar jag satte har tagit sig och kommit upp. Här är mina fina tulpaner, som jag innerligt hoppas att inte rådjuren hittar till, utan att man faktiskt kommer få se deras prakt om några veckor.
Några krokusar har börjat titta upp med blommor. 

Fruktträd kräver en hel del näring och bra jord eftersom de ska sätta frukt, och att sätta frukt är ganska energikrävande. Många villaägare glömmer gärna bort sina fruktträd och bara låter dem vara, och kliar sig sedan ofta i huvudet när trädet inte sätter frukt trots några år på nacken. Till att börja med ska man inte låta gräs eller andra blomster växa upp kring trädet förens efter ca 5 år. Detta för att trädet ska få ordentligt med näring i sina tillväxt år. Låter man gräs växa upp kommer gräset att tjuva näringen ifrån trädet, och trädet växer sämre eller sätter ingen frukt. Jag har satt lökar "runt" mina träd genom att gräva en ny växtplats för just lökarna som är utanför själva trädets planteringshål och hoppas på så sätt att de inte ska störa trädet. Här i våran trädgård har vi jätte tråkig jord, tunt lager matjord sedan någon grus/sandblandning och sedan alv. För att förbättra denna tråkiga jorden användes en del köpejord när träden planterades, men den är inte heller super optimal och efter en växtsäsong ser jorden lite ledsen ut. Så för att ge fruktträden en bra start på våren med lite extra näring och fin jordstruktur så fick både bärbuskar och fruktträd ett gott lass med kompostjord. Med tiden borde träden ha riktig lyxjord runt fötterna.
Fruktträden efter vinternLite ny lyxig kompostjord gör träden glada. Man måste dock vara noga med att fortfarande inte begrava ympstället om man har unga träd, för då ruttnar trädet. Alla mina fruktträd och bärbuskar är planterade förra året eller sommaren innan och bär redan frukt.

Vinbärsbuskarna har varit täckta med lite löv, löven får vara kvar och täcks över med kompostjord. De kommer multna och fortsätta ge fin struktur till jorden.

Den här stackars vinbärsbusken var väldigt attackerad av bladlöss förra året och växte knappt till sig. Den har dock gröna blad så den får en ytterligare chans till iår och med lite ny fräsch lyxjord hoppas jag att den kommer igång.

I varmbänken händer det en hel del också. I princip allting som är sått har nu kikat upp och växer så det knakar. Hoppas snart på skörd av i alla fall rädisor och spenat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar