måndag 2 april 2018

Växtbelysning på ett enkelt sätt

Måste man ha växtbelysning? Nej egentligen inte, plantorna växer på fint i solljuset från fönstret ungefär i april. Men vill man börja tidigare än så, då behövs växtbelysning!

Då dyker ofta nästa fråga upp, varför vill man börja tidigare? Jo vissa sorters grönsaker tar väldigt lång tid på sig för att utvecklas. Hit hör bland annat chili, aubergine, paprika, kronärtskocka, lök, olika typer utav selleri och även vissa blommor. Dessa ska ofta redan ned i jorden i januari, och då behövs verkligen extra ljus.
En annan väldigt lyxig anledning till extra ljus är att man har uppvärmt växthus och kan få ut tomater redan i april/maj. Då sår man även dessa redan i januari, februari.

Vad händer om man sår ändå utan växtbelysning? Jo då får man långa rangliga plantor som sträcker sig mot ljuset och som ofta blir så tunna att deras stjälk till slut bryts av. En bra tumregel är att ju varmare plantorna står dessto mer ljus behövs. Har man lättare att sänka temperaturen för plantorna än ge mer ljus då fungerar det också. Jag förodlar mina plantor i sovrummet där jag stängt av elementet och stängt dörren. Temperaturen håller sig kring ca 19 grader där.

Sallatsplantor sådda utan extra ljus. Stjälkarna blir så långa att plantan viker sig under sin egen tyngd, och bryts ofta sedan av. Det är även långt mellan blad paren, bladen ska helst sitta så tätt som möjligt.


Jag själv använder växtbelsyningen till just de tidiga grönsakerna, men även till kål och tomater som jag sår i slutet mot mars. Bor man litet som vi gör, kan det vara skönare att ha fönster fria och istället avvara lite plats till en odlingshylla.

Men att välja växtbelysning kan vara riktigt klurigt och svårt. Det finns hur mycket som helst om det på nätet. Det finns massor med varianter på lampor, LED, lysrör, rött ljus, blått ljus, vitt ljus you name it. Även priserna ligger i ett enormt spann allt ifrån ca 50 kr till tusenlappar. Och du får olika svar vad du ska ha beroende på vem du frågar. Därför kan det kännas riktigt tungt att börja med växtbelysning, och dyrt.

Vill man bara prova växtbelysning till någon enstaka planta så fungerar de allra flesta skrivbordslampor. Tänk bara på att ljuset behöver vara nära plantan, ungefär ca 15 cm mellan planta och ljuskälla.

Vill man testa växtbelysning i lite större skala, så kan man sätta upp en lysrörsramp i kedjor i ett fönster så att man kan höja och sänka ljuskällan i takt med att plantorna växer. Och man får en känsla för om detta är en odlingsteknik man vill utöka och fortsätta med.

Lysrörsarmatur och hyllplan för fönsterodling. Hyllorna vilar ovanpå små metall fästen som används för hyllplan i köksskåp som är fastskruvade i fönsterkarmen. Hyllplanen är vanliga brädor, och lysrörsarmaturen är T8 18W från Jula.


Jag började med två lysrör i fönster, köpte min ramp på jula 149: 18W T8 lysrör 4000Kelvin ca 30:-.  Armaturerna kom med ansluten sladd. Dessa armaturer använder jag fortfarnde idag. Och jag har inte märkt någon synbar skillnad på de växter som växt under dessa T8 lysrör mot de som växt under mina nya T5.


Plantor uppdrivna under 2x18W T8 4000Kelvin lysrör.
Plantor uppdrivna under 2x 14W T5 4000Kelvin lysrör.

Nu odlar jag i odlingshylla, där jag har satt in mina två äldre T8 armaturer på det första hyllplanet och mina två nya T5 på resterande hyllplan.


Odlingshylla med T8 och T5 armaturer reflektor och skoskydd för vattenspill.

Inköpslista för våran odlingshylla
  • T5 lysrörsarmatur 2x14W 189:- Biltema
  • T5 lysrör 14W 4000 Kelvin 22:- 
  • Odlingshylla, Hejne 78x 50x 171cm 249:- IKEA
  • Skomatta Baggmuck 19:- IKEA
  • Kedjor, skruv och krokar ca 150:- Bauhaus
  • Reflektor, Snö och solskydd till bil 39:- Biltema
Totalpris för hela hyllsystemet ca 1.200 kr. 





1 kommentar:

  1. Fint ordnat! Jag kommer att lägga skoskydden på minnet.
    Har tittat igenom en hel rad av dina inlägg och njutit av all kreativ odling.
    Ha det så gott
    /Anette

    SvaraRadera