fredag 2 mars 2018

Radhusets potatisar 2018

Vi går nu in i mars. Snart får man börja så sina tomater, plantera om chili, kronärtskocka och annat tidigt som man sått. Och det är dags att beställa hem potatis!

Potatis är en gröda som ligger mig lite extra varmt om hjärtat. Är det tre saker som jag tycker är ett måste i en köksträdgård så är det kål, potatis och baljväxter. Dessa tre grödor ger stor skörd, är ofta pålitliga även om vädret är dåligt och roliga att odla. Då det finns så många olika sorter är det lite av ett gissel att välja vilka man ska ha. Helst hade jag tagit hem allt!

Här i zon 4/5 brukar det gå bra att sätta ut tidig potatis ungefär till valborg. Jag förrotar mina potatisar ca en månad före planerad utsättning. Vill du läsa mer om hur jag rotar potatis kan du gärna kika in på förra årets potatis inlägg här http://radhusetannorlunda.blogspot.se/2017/04/potatistider-men-hur-gor-man.html
Det innebär att det går bra att beställa hem och fundera över sättpotatisen hela mars månad. Jag väljer att beställa hem den tidigt då jag ofta har med någon raritets potatis som tyvärr brukar sälja slut fort.

Det också väldigt roligt att prova sig fram bland alla sorter. Därför så byter jag ut många sorter mellan säsongerna. Några sorter får vara kvar och det är de som smakat extra bra, gett extra bra skörd eller har haft någon speciell egenskap som gör att de utmärker sig från övriga sorter.

I min potatisplanering får jag plats med ca 8 sorter, ett kilo utav varje förutom den tidiga potatisen där det finns utrymme för ca 4 kg sättpotatis. Tillsammans blir det att vi tar hem 10 kg sättpotatis utav 8 sorter.
Den största utmaningen med att odla potatis är bladmöglet. Slår det till då är det bara att kapa blasten. När blasten är kapad så räddar man de knölar som finns i jorden från att angripas men plantan kan heller inte sätta fler knölar. Bladmöglet trivs i fuktig varm miljö. En varm sommar med mycket regn är ur potatisodlingssynpunkt en fruktansvärd sommar.
Därför säkrar vi upp potatisskörden så gott det går. Dels genom att välja potatisar ur alla skördeskeden tidig, medel och sen. Men också genom att välja sorter med olika resistensnivå mot bladmöglet.
Då odlingen också är liten på 10 kvm men ska ge en stor skörd så väljs sorter som gärna ger en hög avkastning, men samtidigt behåller smaken.
På dessa egenskaper hittades 18 potentiella sorter ur Larsvikens sortiment. Dessa arbetades sedan ned till fyra nya sorter och fyra sorter från förra året.

Årets 18 utvalda sorter som skulle behandlas ned till 8.

Midsommarpotatis (tidiga sorter)

I vår zon brukar tidig potatis hinna ge knölar till midsommar. Nackdelen med många tidiga sorter är att de ofta är vattniga och lite smaklösa, speciellt om de jämförs med sommarpotatisen. Dessutom lämpar sig de tidiga sorterna inte för inlagring. Denna skörd är därför enbart till för färskkonsumption under sommaren.
Vi odlar två sorters tidig potatis, där vi köper 3 kg utav en sort och 1 kg utav en annan. För att kunna ha en stor skörd men samtidigt pröva nya sorter.

Timo- Denna sort odlade vi förra året och var nöjda. Smaken är helt OK, den ger skörd till midsommar och ger stora välformade knölar. Den tål också kall jord bättre än andra sorter.

Verona- Årets nykomling i denna kategori. Den blev vald på sina egenskaper att den är mycket tidig, har en mycket god smak och är ganska resistent mot bladmögel men också andra sjukdomar.

De tidiga sorterna som vi valde och strök.
Timo från förra årets skörd. Många knölar var i denna storlek 
Sommarpotatis (medelsena sorter)
Sommarpotatisarna kan ge skörd under juli månad om vädret är bra. Vanligast hos oss är att de blir färdiga strax i slutet på juli månad/början på augusti. I denna kategorin finns det största sortutbudet. Därmed är det i denna kategori som det också finns mest smak skillnad. Många sommarpotatisar går att lagra in under hösten, men inte alla.
Vi odlar fem sorters sommarpotatis där vi köper 1 kg utav varje sort.

Amandine- Detta är en sort vi haft med i odlingarna sedan start. Den ger inte så stor skörd, men är otroligt god som kokt med lite smör och hackad gräslök till. En av sommarens höjdpunkter!

Allians- En nykomling för i år. Enligt beskrivningen verkar denna sort vara en dröm för potatisodlaren. Den ska ha en smörig smak, ge stor skörd och ha hög resistens mot bladmögel. Vi får se om den lyckas leverera.

Pink Fir Apple- Detta är en riktig raritetspotatis. Den anses vara europas äldsta potatissort. Smaken är väldigt god, ganska starkt nötig. Den gör sig bra som kokt, rostad eller stekt. Skörden från denna sort är helt fantastisk. Vi tog upp 22 kg från 1 kg sättpotatis. Dess enda stora nackdel är att den har ingen resistens mot bladmöglet.

Anya-Detta är en sort som är framavlad ur sorten Pink Fir Apple. Pink är en sort jag blev väldigt förtjust i förra året. Då Anya är framavlad ur denna så ska smaken vara liknande men då den är mordernare har den även medelresistens mot bladmögel. Detta är mitt safecard för att få Pink potatisens smak om det är bladmögelsäsong.

Charlotte-Denna sort ska vara ganska lik Amandine men ge en större skörd. Vi provar därför ut den för att se om den kan ersätta Amandine. Den har en medelresistens mot de flesta sjukdomar.

De sommarpotatisar som vi valde och strök.
Amandine från förra årets skörd.

Höstpotatis(sena sorter)
Höstpotatis är sorter som blir klara ungefär i början/mitten utav september. Detta är sorter som lämpar sig extra bra för inlagring över vintern och därför fortfarande håller sig fina ända fram till våren. Många sorter i denna kategori är mjöliga och gör sig bra i gratänger, grytor och mos. Vi odlar enbart en sort dels föratt vi inte är så förtjusta i mjöliga sorter. Men också då dessa sorter ligger som mest i farozonen för bladmögel och kanske inte hinner utvecklas.

Highland Burgundy Red som potatismos. Den rosa färgen behålls vid kokning.
Highland Burgundy red- Här provar vi ingen ny sort i år. Vi fastnade för denna raritetspotatis då den är väldigt festlig med sitt rosa kött. Smaken är bra i mos och den gav en stor skörd 16 kg från 1 kg sättpotatis. Resistenttålighet är tyvärr okänd hos denna sort och då förra året var en bra potatissommar utan bladmögel så vet vi inte hur denna sorten står sig en dålig sommar. Den fick bli kvar för att se hur tålig den är och om den kan behålla sin höga avkastning även i år.
Den två sena sorterna som vi valde emellan.




De sorter som vi har strukit ur listan har vi resonerat bort på olika aspekter. Bland de tidiga sorter så togs de strukna bort pågrund utav resistenstålighet som var lägre hos vissa sorter. Att de verkade lite sena eller att avkastningen verkade bli låg. De sommarpotatissorter som valdes bort var pågrund utav låg resistens mot nematoder. Nematoder gräver små hål i potatisen som sambon hatar. Inca Belle som valdes bort i den sena kategorin var pågrund utav låg nematodresistens och att jag ville ha minst en potatis med lite rolig färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar