Det är något speciellt med att odla kål. Det
är en oerhört vacker gröda, men också en av de mer svårodlade grönsakerna som
man kan ta sig an. Allt vill äta upp ens kål! Den tar också mycket plats,
vilket gör att kålfamiljen ofta väljs bort vid odling på små ytor.
Jag gör dock helt tvärtom. Kålen har en
central del i min odling. Att detta är lite kontroversiellt blev jag upplyst om
under sommaren. Vi hade några visningar utav trädgården och många blev
förvånade över att vi har två stora kålkvarter, och en hel del kålplantor
utspridda lite här och där.
Bild kålkvarteren
Varför väljer jag då att ge kålen så stor
plats? Kålen för mig är en grönsak som man kan variera mycket. Har man liten
odlingsyta har man också oftast lite lagringsyta. Av de olika grönsaker som man
kan odla tycker jag att kålen är lättast att lagra, just för att den kan
användas på så många olika sätt. Att den tar plats i landet kompenseras upp av
dess lätta lagringsegenkaper och avkastning.
För trots att kålen tar mycket plats så ger
den också mycket om den tas om hand. Broccoli plantor kan ge skörd i upp till
ett halvår med stödgödsling. Våra broccoliplantor började ge runt midsommar och
ger fortfarande rikliga skördar med upp till 150 g per planta och dag.
Huvudkål kan ge mycket i ett kålhuvud uppemot
4 kg, spetskål och savoykål som inte
kräver lika stort utrymme som de stora röd och vitkålsplantorna kan ändå ge
huvuden på upp till 2.5 kg. Har man då 10 plantor kan man alltså få ut 25 kg,
på en yta som är något större än en pallkrage!
Men odlar man såhär mycket kål behöver man ju
också dra upp plantor. Bor man såsom vi gör kan det vara svårt att hitta en
lämplig plats inomhus som är sval men ljus tidigt på året, och där alla dessa
plantor ska få plats. Här kommer varmbänken och vintersådd in i bilden. Alla
våra kålplantor är i år uppdragna i varmbänk eller som vintersådd i
plastbackar. Plantorna blir direktavhärdade, de tar ingen plats inomhus och man
får otroligt starka och knubbiga plantor, som man kan sätta ut på friland
tidigt, då de är vana vid låga och svängande temperaturer.
Jag brukar också få frågor hur jag löser
växelbruket med kål på liten yta, då den helst inte ska växa på samma plats på
7 år. Jag själv har odlat kål med en 4-5 års rotation som hittills har funkat
fint utan utbrott utav klumprotssjuka. Denna kortare rotationen gör det möjligt
för mig att ha kål varje år trots få bäddar. Eftersom jag också odlar två kål
kvarter så skulle jag kunna välja bort vissa mindre avkastande kålsorter, och
dra ned kålkvarteret till en bädd. Dessutom matar jag mina bäddar med nytt
organiskt material varje säsong, då jag får mycket material från varmbänken,
och täckodlar. Detta bidrar också till en friskare jord och minskar risken för
klumprotsjukeutbrott. Ytterligare en faktor är att jag helt väljer bort
kålsorter som är extra benägna att dra på sig klumprotsjuka såsom
senapskål, men är också noggrann med att rensa bort korsblommiga ogräs som lomme, och penningört. Kålen som växer lite här och där är snabbväxande sorter som
inte står i landet så länge att de kan dra på sig smitta. Exempel på dessa
sorter är rädisa, majrova och pac choi.
Såhär på sensommaren är mycket av våran kål
skördeklar. Den mesta kålen lägger vi in, då glasburkar kan stå utspritt på
många ställen, skafferiet, garaget, vinden, och andra små tänkbara skrymslen
som är mörka och något svalare än rumstemperatur. Viss kål strimlar vi och fryser
in i mån av plats. Svart och grönkål kan man torka och lagra i lufttäta burkar,
går fint att använda i grytor. Drar man upp kålen med hela stocken, kan man
förvara dem i ett svalt men frostfritt utrymme ex; inglasad balkong i några
månader de håller sig fint.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar