söndag 12 mars 2017

Odlariverns baksida, ha inte för bråttom!

Det är väldigt roligt att fler och fler upptäcker glädjen i odling. Men glädjen och odlar lusten kan lätt försvinna om man råkar ut för stora bakslag.
Man vet givetvis aldrig hur odlingssäsongen i en trädgård kommer att bli. Men man kan försöka att minimera bakslagen, speciellt när det kommer till uppdrivning utav plantor inomhus.
På många forum syns nu några återkommande frågor om långa rangliga plantor. Den ena berör ofta gurka som dragit iväg och blivit ranglig. Den andra är plantor i största allmänhet som blivit rangliga och hur man ska rädda eller omplantera dem.


Svaret på dessa frågor är egentligen ganska simpelt och kort. Ha inte för bråttom!
Vad är det då som avgör om man har för bråttom?


  • Odlingsförutsättningarna
Plantor behöver värme och ljus för att växa. För att få kompakta fina plantor behöver ljuset och värmen vara i balans med varandra. En tumregel är att ju mer värme desto mer ljus behövs. I ett vanligt vardagsrum med en temperatur på ca 21+ eller mer så räcker inte ett söderfönster till förens det blir ca 12-14 timmar ljus om dagen, vilket brukar inträffa runt slutet på april. Har man därför ingen extra utrustning eller ett rum med svalare temperaturer på runt 16+ grader då är rådet att vänta tills ljuset räcker till.
Är man ivrig och vill odla i sitt varma rum då måste man ha mycket extra ljus. En optimal barnkammare är om man har ett lite svalare rum med extra ljus. Då kan man i princip börja när man vill och nästan med vad som helst. När vi förkultiverar våra plantor låter vi dem gro i vardagsrummets fönster där temperaturen är ca 24+ grader. Så fort plantorna kommit upp åker de in i barnkammaren som håller ca 15-17+ grader och har extra ljus i fönsterna, som är söder fönster. Även avståndet till ljuset är viktigt. Plantorna bör befinna sig ca 5-10 ifrån ljuskällan. Så nära som möjligt utan att de bränner sina blad på lampan. För trots extra ljus kan plantorna ändå bli rangliga om ljuset sitter för långt ifrån.


Extra ljus i söderfönster, men ljuset sitter inte optimalt. Plantorna är för långt ifrån ljuskällan och kan riskera att bli rangliga ändå.
  •  Typ av grönsak
Många utav våra grönsaker går att så i princip när som helst så länge miljön är rätt. Vissa av våra grönsaker behöver sås tidigt på grund utav sina långa utvecklingstid såsom chili, paprika, och kronärtskocka. Vill man ge sig på dessa tidiga rackare då är extra ljus ett måste. Men vissa grönsaker ska man faktiskt vänta riktigt länge med att så även om man har en bra barnkammare. Dessa grönsaker är: Gurka, Melon, Squash, Bönor och Majs.
Varför ska man vänta med dessa?
De har några gemensamma nämnare. 


  • Alla är mycket snabbväxande och blir snabbt ohanterliga med lång inomhus tid
  • Alla har ett känsligt rotsystem och avskyr omplanteringar och kan i många fall dö vid omskolning.
  • Speciellt gurkan är mycket känslig för rothalsröta och ska inte sättas djupare om de dragit iväg.
När är en bra tid att så dessa grönsaker?
Oavsett odlingsförutsättningar så dem ca 4 veckor men max 6 innan planerad utplantering. Har man ett uppvärmt växthus och kan börja använda det tidigt då kan man så dessa växtgrupper nu, eller tidigare med extra ljus. Men har man ett vanligt kallväxthus eller friland vänta med sådden till ungefär första eller andra veckan i maj. 

Hur hanterar man omskolning?
Eftersom dessa grönsaker har ett extra känsligt rotsystem bör man minimera omskolning till ett minimum. Sår man i tid behöver man faktiskt inte omskola flera gånger. Alla dessa grönsaker har stora frön som ger stora plantor. Därför går det alldeles utmärkt att så dem i en 10x10 cm kruka redan från början. Efter ca 4 veckor har man en lagom stor kompakt planta som man kan flytta direkt till den slutgiltiga växtplatsen och plantan omskolas på så sätt bara en enda gång. Det viktiga är att dessa plantor inte hamnar djupare än vad de stått förut.

Vad gör man om plantorna har dragit iväg?
Det beror lite på hur mycket de har dragit iväg. Har plantorna stått varmt och grott under dagen medans man inte varit hemma så är det oftast ingen fara skedd. Inte heller om det skulle gå några dagar som över en helg. När du märker att dina plantor har dragit iväg, ge dem extra ljus, ställ dem svalt men ljust eller den bästa kombinationen svalt med extra ljus. Så länge dina små plantor tillhör en annan växtgrupp än de som nämnts ovan så kan man vid omskolning försiktigt snurra ned den långa stjälken och plantera om upp till hjärtbladen.
Kan du inte ge dina plantor en bättre miljö i form utav ljus eller temperatur, släng dem och börja om när det är bättre förutsättningar.
Vill man köpa extra ljus, så behöver man inte köpa dyra special lampor. Alla mina plantor är uppväxta under vanliga kallvita T5 lysrör som kostar runt 40 kr styck. 



Plantor uppdrivna i svalt rum med extra ljus. Plantorna kan utan problem stå upp själva. Man kan om man vill ha ännu kompaktare plantor omskola dessa djupare. 


Plantor uppdrivna i svalt rum i söderfönster med extra ljus, men med extra ljuset för långt ifrån. Dessa plantor är inte lika kompakta som de ovan. De viker sig under sin egen tyngd. Dessa kan man åtgärda genom djupare omskolning samt flytta dem närmare ljuset.

Dessa plantor har för lite ljus. De är i akut behov utav mer ljus. Ser plantorna ut på detta sätt kan man försöka rädda dem genom att sätta djupare vid omskolning men risken att bryta stjälken är väldigt stor. Väljer man att fortsätta med plantor som har detta utseendet så måste de få extra ljus direkt. Mitt råd till plantor som ser ut såhär är att börja om.
                    Bild lånad från google.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar